Chodziła za mną od dłuższego kremówka na kruchym cieście, kiedyś dawno, dawno temu jadłam pyszna kremówkę z naprawdę kruchym ciastem. Niestety przepis gdzieś mi zaginął, zatem próbowałam go odtworzyć. Nie udało się osiągnąć tego efektu, który zapamiętałam, ale i tak wyszło pysznie. Jeszcze będę próbować, aż mi się uda odtworzyć tamten smak;)
Składniki:
Ciasto kruche
- 300 g mąki
- 200 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany, np. 18%
Krem:
- 2 i 1/2 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ½ szklanki cukru – jak nie lubicie zbyt słodkich kremów, można zmniejszyć te ilość
- 1 i 1/2 łyżki mąki zwykłej
- 1 cukier waniliowy
- 100g masła miękkiego
Dodatkowo:
- Cukier puder do posypania po wierzchu
Wykonanie:
Kruche ciasto: Wszystkie składniki szybko zagniatamy i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie wałkujemy prostokąt na grubość ok. 6–7mm. Z niego wycinamy dwa kwadraty o bokach 20 x 20cm. Każdy z nich pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 175°C, by były delikatne, nie możemy upiec ich zbyt mocno. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Krem robię już sprawdzony z tej kremówki.
Krem: Mleko zagotowujemy z cukrem. Żółtka roztrzepujemy z odrobiną mleka, dodajemy obie mąki. Dobrze wymieszane składniki dolewamy do gotującego mleka i gotujemy ok 5 min. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puszysty krem, dodajemy wystudzony krem budyniowy i miksujemy. Ciasto przekładamy wystudzonym kremem, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
Źródło: Ciasto zrobiłam z tego przepisu.