Gościmy

Odwiedza nas 579 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

wtorek, 20 luty 2018 20:54

Kremówka na kruchym cieście

Napisała

Chodziła za mną od dłuższego kremówka na kruchym cieście, kiedyś dawno, dawno temu jadłam pyszna kremówkę z naprawdę kruchym ciastem. Niestety przepis gdzieś mi zaginął, zatem próbowałam go odtworzyć. Nie udało się osiągnąć tego efektu, który zapamiętałam, ale i tak wyszło pysznie. Jeszcze będę próbować, aż mi się uda odtworzyć tamten smak;)

Składniki:

Ciasto kruche

  • 300 g mąki
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany, np. 18%

Krem:

  • 2 i 1/2 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki cukru – jak nie lubicie zbyt słodkich kremów, można zmniejszyć te ilość
  • 1 i 1/2 łyżki mąki zwykłej
  • 1 cukier waniliowy
  • 100g masła miękkiego

Dodatkowo:

  • Cukier puder do posypania po wierzchu

Wykonanie:

Kruche ciasto: Wszystkie składniki szybko zagniatamy i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie wałkujemy prostokąt na grubość ok. 6–7mm. Z niego wycinamy dwa kwadraty o bokach 20 x 20cm. Każdy z nich pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 175°C, by były delikatne, nie możemy upiec ich zbyt mocno. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.

Krem robię już sprawdzony z tej kremówki.

Krem: Mleko zagotowujemy z cukrem. Żółtka roztrzepujemy z odrobiną mleka, dodajemy obie mąki. Dobrze wymieszane składniki dolewamy do gotującego mleka i gotujemy ok 5 min. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puszysty krem, dodajemy wystudzony krem budyniowy i miksujemy. Ciasto przekładamy wystudzonym kremem, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

Źródło: Ciasto zrobiłam z tego przepisu. 

Czytany 3414 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook