Smaczne i wilgotne ciasto drożdżowe z białym serem i żurawiną. Najlepsze oczywiście na ciepło, ale dzięki nadzieniu z białego sera dłużej utrzymuje świeżość.
Składniki:
Ciasto:
- 540 g mąki pszennej
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- 3/4 łyżeczki soli
- 10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
- 75 g masła, roztopionego
- 250 ml mleka
- 2 duże jajka
Nasączona żurawina:
- 80 g suszonej żurawiny
- 40 ml soku z pomarańczy lub jabłek
Nadzienie twarogowe:
- 500 g twarogu półtłustego lub tłustego /może być zmielony/
- 125 g serka mascarpone (pół opakowania)
- 1 duże jajko lub 2 mniejsze
- 90 g cukru
- 16 g cukru wanilinowego (lub ziarenka z 1 laski wanilii)
Ponadto:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 - 4 łyżki gorącej wody
Wykonanie:
Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodajemy resztę składników i wyrabiamy, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
W międzyczasie przygotowujemy żurawinę do nadzienia.
Suszone żurawiny umieszczamy w małym garnuszku i zalewamy sokiem. Podgrzewamy do wrzenia, zdejmujemy z palnika i odkładamy na bok na 1 godzinę lub do momentu kiedy cały sok wsiąknie w żurawinę (jeśli cały sok z jakiegoś powodu nie wsiąknie w żurawinę - odlewamy go a żurawinę osuszamy).
Przygotowujemy nadzienie: wszystkie składniki wkładamy do miski, rozcieramy i miksujemy. Dodajemy napęczniałą żurawinę i mieszamy. Jeśli konsystencja sera będzie zbyt płynna można dodać 1 - 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, nadzienie również dzielimy na pół.
Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na prostokąt około 30 x 22 cm (lub o długości naszej formy; u mnie 2 formy 30 x 11 cm ). Rozsmarowujemy na nim porcję nadzienia twarogowego z żurawiną i zwijamy na kształt rolady, lekko ją spłaszczamy. Ostrym nożem przecinamy roladę wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Splatamy ciasto ze sobą, zlepiamy końcówki. Umieszczamy w keksówce wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną i pozostawimy w cieple do wyrośnięcia na około 40 minut lub do podwojenia objętości /identycznie postępujemy z drugą częścią ciasta/.
Piekarnik rozgrzewamy do 175ºC. Wyrośnięte strucle smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i pieczemy około 30 - 35 minut. Jeszcze ciepłe polewamy lukrem. Ja posypałam cukrem pudrem.
Jeśli wykonujecie lukier to Cukier puder wsypujemy do miseczki. Rozcieramy z gorącą wodą przy pomocy wypukłej strony łyżki. Gdy lukier będzie zbyt gęsty – dodajemy odrobinę wody. Gdy będzie zbyt rzadki, dosypujemy cukru pudru. Smacznego :)