Przepyszne ciasto o mocno maślanej kruszonce z truskawkami. Zazwyczaj nie lubię ciast pieczonych z owocami (poza szarlotką), ale to mi bardzo, ale to bardzo smakowało:) Oczywiście można użyć innych owoców sezonowych.
Składniki:
- 200 g masła
- szczypta soli
- 160 g cukru
- 4 duże jajka
- 200 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 600 g dowolnych owoców (np. truskawek, odszypułkowanych i przekrojonych)
Kruszonka:
- 200 g mąki
- 100 g masła, schłodzonego
- 50 g cukru pudru
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia – przesiewamy i odkładamy.
W misie miksera ucieramy masło, na jasną i puszystą masę. Dodajemy cukier, szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijamy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodajemy przesiane składniki suche i mieszamy szpatułką, do połączenia się składników.
Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Na ciasto wykładamy owoce, rozcięciami ku górze.
Przygotowujemy kruszonkę: Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia, szybko siekamy a następnie rozcieramy między palcami na kruszonkę. Posypujemy nią równomiernie ciasto. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Smacznego :)