Uwielbiam pavlovy :) Są szybkie i proste do przygotowania, a efekt zawsze jest boski. Lekka i puszysta piankowa beza w środku i chrupiąca na wierzchu, do tego bita śmietana dla równowagi :) Tutaj dodatkowo dla kontrastu krem cytrynowy :) Ech :) Rewelacja. To jest deser dla miłośników bez i wyrazistych cytrynowych smaków :) Polecam :)
Składniki:
- 6 białek
- szczypta soli
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo:
- lemon curd (cytrynowy krem) przygotowany według tego przepisu (nie zostanie wykorzystały cały)
- 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (lub mniej), schłodzonej
- 1/4 szklanki płatków migdałów, do posypania
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier, stopniowo (to ważne!), łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodajemy sok z cytryny i ubijamy. Dodajemy przesianą skrobię ziemniaczaną i delikatnie mieszamy szpatułką.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na papierze rysujemy okrąg, nieduży, 22 cm średnicy. Wykładamy na niego masę bezową i formujemy wyrównując boki bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150ºC i pieczemy przez 1,5 godziny. Czas i temperatura pieczenia Pavlovej będzie się różniła w zależności od piekarnika - w każdym przypadku chcemy otrzymać jasną, chrupiącą z zewnątrz bezę, piankową w środku. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Wystudzoną bezę kładziemy na paterze. Wykładamy na nią około 1 szklanki lemon curdu, następnie ubitą śmietanę kremówkę (można do niej dodać 1 łyżkę cukru pudru). Posypujemy płatkami migdałowymi. Smacznego :)