Proste batoniki na bazie amarantusa ekspandowanego, tylko cztery składniki i mamy pyszne batoniki. Jak dla mnie trochę za słodkie, ale to kwestia gustu, można użyć mleka niesłodzonego i będą już mniej słodkie.
Składniki:
- 50 g poppingu z amarantusa
- 80 g suszonej żurawiny
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżka dobrego oleju rzepakowego
- 80 ml mleka zagęszczonego słodzonego
Wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając olej rzepakowy. Do rozpuszczonej czekolady wsypujemy popping z amarantusa, dodajemy żurawinę i mleczko zagęszczone. Całość bardzo dobrze mieszamy.
Blaszkę średnicy około 25x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na połowie blachy ułożyć masę i mocno dociskać, przykrywając częścią papieru. Można też użyć keksówki. Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Zapiekamy około 15 minut - do zrumienienia. Wystudzimy. Po wystudzeniu kroimy na małe batoniki. Smacznego :)