Jedna z propozycji do domowych tortilli:) W zależności od tego, co mamy w lodówce można przygotować smaczne nadzienie:) U mnie był to pieczony kurczak, kapusta pekińska, pomidorki i sos czosnkowy. Proste i dla mnie najlepsze połączenie. Nie będę podawać dokładnych proporcji, bo to zależy od ilości tortilli, które będziecie chcieli przygotować:)
Składniki:
- tortilla (np. z tego przepisu) – może być też kupna
- pieczony kurczak
- kapusta pekińska
- pomidory
Sos czosnkowy:
(na ok. 3 - 4 tortille)
- 150 g gęstego jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
- koperek
- Sól, pieprz
Wykonanie:
Tortille podgrzewamy na patelni, chyba, że właśnie robiliśmy domowe tortille i czekają tylko na nadzienie. Kurczaka podsmażamy, doprawiamy do smaku. Kapustę pekińską kroimy w średnie kawałki, pomidory kroimy w połówki plasterków. Przygotowujemy sos: do jogurtu dodajemy przeciśnięty czosnek, koperek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tortille smarujemy sosem, posypujemy kapustą, dodajemy kurczaka, pomidory i znów polewamy sosem. Jeżeli przygotowujecie wiecej tortilli to nalezy zwiększyć ilość sosu. Następnie zwijamy w rożki lub rulon i zjadamy:) Sos czosnkowy można zastąpić majonezem lub sosoem pomidorowym, wg własnych gustów. Smacznego:)
Źródło: Tortille wg tego przepisu, a reszta to moja inwencja:)