Jak to w tygodniu, najlepiej, żeby obiadek był szybki:) A tu najczęściej sprawdza się makaron. Tym razem penne w sosie pomidorowym z salami. Bardzo prosty, szybki i naprawdę smaczny obiad. Oczywiście troszkę zmodyfikowałam, ale tak bardzo:)
Składniki:
(na 3-4 porcje)
- 400g makaronu penne
- Puszka pomidorów krojonych
- 150g salami
- Łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 cebula (pominęłam)
- 1 ząbek czosnku
- oliwa
- oregano (dałam zioła prowansalskie oraz bazylię)
- cukier ok. ½ -1 łyżeczki
- mielona papryka ostra
- starty żółty ser
- sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na oliwie szklimy posiekaną cebulę (pominęłam) i czosnek. Dodajemy pokrojone w paski salami i podsmażamy. Następnie zalewamy pomidorami z puszki. Do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz sól, pieprz, cukier, paprykę i oregano (lub inne przyprawy) do smaku. Gotujemy bez przykrycia ok. 10 min (sos powinien zgęstnieć). Mieszamy z makaronem i chwilę podsmażamy razem na patelni. Przekładamy na talerze, posypujemy startym serem i świeżą bazylią. Smacznego:)
Źródło: Dwutygodnik „ Przyjaciółka”.