Smaczna i pikantna lasagne w wersji wegetariańskiej:) Proporcje można zmniejszyć:)
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule (pokrojone w grubą kostkę) – zastąpiłam czosnkiem
- 900 g warzyw pokrojonych w grubą kostkę (u mnie papryka żółta, biała i czerwona, może być jeszcze cukinia, bakłażan)
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 125 g startego żółtego sera
- płaty lasagne
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- pół puszki kukurydzy (moja inwencja)
- papryka chili do przyprawienia
Wykonanie:
Podsmażamy na oliwie cebulę/u mnie czosnek. Następnie dodajemy resztę warzyw i smażymy jeszcze ok 10-12 min. Dodajemy pomidory razem z zalewą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dusimy ok 5 min. W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę na przemian warstwy lasagne i warzyw, tak żeby warstwę wierzchnią stanowiły warzywa. Posypujemy całość startym serem i wkładamy do nienagrzanego! piekarnika. Pieczemy w temperaturze 190 C ok 45-50min. Podajemy lekko przestudzoną - wtedy łatwiej się kroi. Smacznego:)