Pomysł na obiad z udziałem makaronu cannelloni. Na pewno trzeba poświęcić troszkę więcej czasu na przygotowanie obiadu, ale raz na jakiś czas można:) Smaczne rureczki z nadzieniem pieczarkowym z sosem beszamelowym.
Składniki:
- 12 rurek cannelloni (można mniej lub więcej w zależności od wielkości naczynia)
- 1 kg pieczarek
- 2 cebule (zastąpiłam czosnkiem)
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- masło do wysmarowania formy
Sos beszamelowy (z tego przepisu)
Wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy na mniejsze części, a następnie w plasterki. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy, aż będzie szklista. Ja użyłam czosnku, przeciśnięty przez praskę wrzucamy na olej i chwilkę tylko podsmażamy, żeby się nie przypalił. Następnie na patelnię dodajemy obrane i starte na tarce o najgrubszych oczkach pieczarki. Ja po prostu pokroiłam w małe kawałki. Dusimy całość bez jakichkolwiek przypraw do miękkości grzybów i tak długo, aż woda, którą puściły pieczarki odparuje. Dopiero teraz doprawiamy ciepły farsz solą i pieprzem. Wcześniej nie należy solić, bo pieczarki puszczą jeszcze więcej wody.
Rurki cannelloni obgotowujemy w osolonym wrzątku przez 3 minuty, wyjmujemy na czystą wilgotną ścierkę. Każdą rurkę nadziewamy farszem (najlepiej nadaje się do tego rękaw cukierniczy bez nałożonej końcówki) – ja po prostu łyżeczką nadziewałam. Układamy w formie posmarowanej masłem. Polewamy sosem beszamelowym. Zapiekamy 30 minut w 200 C. Smacznego:)