Coś dla fanów ciast piaskowych i babek. Propozycja do wypróbowania na zbliżającą się Wielkanoc. Wilgotna, aromatyczna babka z dodatkiem herbaty earl grey. Jeśli lubicie tego rodzaju ciasta na pewno przypadnie wam do gustu.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 130 g masła
- 4 jajka
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 łyżeczki suchej, drobnej herbaty Earl Grey (ok. 2 torebek)
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Wbijamy jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy z herbatą. Dodajemy do masy maślanej na zmianę z mlekiem, mieszając. Dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy. Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Napełniamy ciastem do 3/4 wysokości formy. Piekłam w dwóch foremkach: jedna w formie na babkę, druga w keksówce. Pieczemy około 30 - 40 minut w temperaturze 190ºC (przez pierwsze 15 minut w temperaturze 160ºC) do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy chwilę w formie, potem wyjmujemy na metalową kratkę. Smacznego :)