Gościmy

Odwiedza nas 130 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

niedziela, 26 listopad 2017 22:29

Pavlova z kremem orzechowym

Napisała

Ten torcik bezowy wyszedł spontanicznie :) Miałam dużo orzechów od mojej mamy i postanowiłam je do czegoś wykorzystać, a że białek w zamrażarce też się nazbierało to wybór padł na Pavlovą :) Pyszny torcik, oczywiście słodki, mimo, że do masy dałam mniejsza ilość cukru, ale i tak ciężko mu się oprzeć :) Torcik z pewnością sprawdzi się na specjalną okazję, chociaż u mnie weekend jest dobrą okazją na takie ciasto :)

Składniki:

Na 2 blaty bezowe:

  • 6 białek
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Budyń orzechowy

  • 250 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g masła w temperaturze pokojowej

Wykonanie:

Blaty bezowe: Blachę do pieczenia wykładamy papierem, na którym rysujemy 2 okręgi o średnicy 23 cm (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę). Ubijamy białka na sztywno, dalej ubijając dodajemy cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo.  Na końcu delikatnie dosypujemy skrobię i wlewamy sok z cytryny.

Masę wykładamy na narysowane koła. Pieczemy przez 1 godzinę w 140ºC. Jeśli wydaje wam się, że nie jest gotowa, to możecie ja jeszcze chwilkę dłużej potrzymać, ważne by beza była na wierzchu chrupiąca i zrumieniona, wtedy już jest gotowa. Jak za długo będziemy ją piec to w środku nie będzie pianki, a taki jest cel :) Wyłączamy i lekko uchylamy piekarnik - mają tak wystygnąć (najlepiej zrobić to na noc).

Krem: Do rondelka (najlepiej o grubym dnie) wsypujmy cukier, dodajmy żółtka i mieszamy dokładnie. Stawiamy na małym ogniu, wsypujmy mąkę. Cały czas mieszając, dodajemy stopniowo mleko (robimy to powoli i uważamy, żeby nie powstały grudki). Dodajemy orzechy. Gotujmy na małym ogniu (cały czas mieszając) tak długo, aż krem zgęstnieje (kilka-kilkanaście minut). Studzimy. Masło miksujemy w misce na gładki krem i stopniowo dodajemy przestudzony budyń.

Ostateczne wykonanie:

Na paterze kładziemy pierwszy blat przekładamy ¾ kremu, na to kładziemy drugi blat i na wierzchu smarujemy pozostały kremem. Posypujemy orzechami i startą czekoladą. Możemy podawać od razu, lub po godzinie w lodówce, wówczas krem ładnie się kroi. U mnie na zdjęciu, jest prawie świeżo po przygotowaniu :)

Źródło: Przepis własny.

Czytany 2274 razy
Więcej w tej kategorii: « Tort cytrynowy Kokosowy jabłecznik »

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook