Cannelloni w sosie pomidorowym z kurczakiem. Proste, nieskomplikowane nadzienie szybkie do przygotowania, potem tylko nadziać rureczki i do piekarnika. Można oczywiście dodać dowolne składniki, ja dodałam, to co miałam:)
Składniki:
- 12 rurek cannelloni (można mniej lub więcej w zależności od wielkości naczynia)
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- przyprawa do kurczaka lub inne ulubione
- kukurydza (1 łyżka lub dwie)
- gęsty sos pomidorowy (1 kartonik)
- bazylia świeża lub suszona
- olej do smażenia
- masło do wysmarowania formy
- ser żółty do posypania
Wykonanie:
Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Smażymy na odrobinie oleju, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Odstawiamy do przestygnięcia. Rurki cannelloni obgotowujemy w osolonym wrzątku przez 3 minuty, wyjmujemy na czystą wilgotną ścierkę. Przeciśnięty przez praskę czosnek wrzucamy na olej i chwilkę tylko podsmażamy, żeby się nie przypalił. Następnie na patelnię wlewamy sos pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Kurczaka mieszamy z kukurydzą i 1/3 sosu. Każdą rurkę nadziewamy farszem. Układamy w formie posmarowanej masłem. Polewamy resztą sosu. Posypujemy żółtym serem. Zapiekamy 30 minut w 200 C. Smacznego:)
Źródło: Eksperyment własny:)