Nadziewane muszelki makaronowe, ja nie miałam conchiglioni, ale troszkę inne muszle, ale ważne, że muszle;) Nadzienie ze szpinaku i serów, ale najważniejszy jest tutaj dodatek sosu. Bardzo smaczne i wizualnie bardzo efektowne:)
Składniki:
- 200 g muszelek
- 250 g szpinaku
- 200 g sera ricotta lub sera twarogowego
- 1/2 szkl. sera parmezan
- 6 plastrów szynki prosciutto
- 1 jajko
- 4 łyżki natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz
Sos Alfredo:
- 250 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego)
- 150 ml śmietany 30%
- 2 ząbki czosnku
- 10 gmasła
- 30 gutartego parmezanu
- przyprawy: sól, pieprz biały i gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Przygotowujemy sos: masło roztapiamy na patelni, dodajemy bulion oraz śmietanę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2 minuty. Wyciskamy czosnek przez wyciskarkę i dodajemy do sosu. Parmezan ścieramy na tarce o średnich oczkach, także dodajemy do sosu. Mieszamy, aż ser się rozpuści i powstanie ładny gęsty sos. Na końcu doprawiamy solą, gałką muszkatołową i białym pieprzem.
Szpinak rozmrażamy na patelni z odrobiną oleju, smażymy, aż cała woda z niego wyparuje. Do miski wkładamy rozmrożony i odparowany z wody szpinak, pokruszony ser ricotta, starty parmezan, jajko i pietruszkę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu, studzimy i każdą muszlę napełniamy nadzieniem ze szpinaku. Następnie muszle układamy w naczyniu do zapiekania, dodając do każdej muszli po pół łyżeczki sosu Alfredo (ja dodałam więcej). Szynkę kroimy w cieńsze paski i zwijamy w ruloniki. Następnie wsadzamy je w każdą muszlę. Zapiekankę pieczemy ok. 30 min w temp. 180°. Muszle przed podaniem skrapiamy sosem Alfredo. Mi sosu jeszcze sporo zostało, można więc spokojnie zrobić mniej. Smacznego:)