Gościmy

Odwiedza nas 361 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

piątek, 03 sierpień 2012 18:54

Lasagne ze szpinakiem i cukinią

Napisała

Pyszna lasagne:) Wiem, że znów ze szpinakiem, ale odkąd go wprowadziłam do swojego menu nadal nie mam dosyć:) Idealnie się komponuje zwłaszcza w różnych wariantach makaronowych:) Tutaj w połączeniu z serkiem mascarpone i camembert oraz z cukinią, na którą również mamy sezon, więc często wykorzystuję:)

Składniki:

  • 9 płatów lasagne (lub mniej, w zależności od wielkości Waszego naczynia)
  • 400 g szpinaku
  • 1 czubata łyżka mascarpone
  • 2 surowe żółtka
  • 1 średnia żółta cukinia (u mnie zielona)
  • 100 g sera camembert
  • 3 łyżki śmietanki kremowej 30%
  • 30 g parmezanu
  • świeże oregano - opcjonalnie
  • oliwa extra vergine

Wykonanie:

Zagotowujemy osoloną wodę w garnku i wkładamy płaty lasagne, gotujemy przez około 1- 2 minuty (lub nieco dłużej jeśli lubimy bardziej miękkie ciasto), następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na ściereczce kuchennej jeden płat obok drugiego. Żaroodporną formę o wymiarach około 19 x 28 cm ( ja miałam mniejszą, więc ja użyłam mniej płatów) smarujemy 1 łyżką oliwy extra vergine. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Szpinak płukamy, otrzepujemy z wody i wkładamy na suchą patelnię. Podgrzewamy mieszając przez około pół minuty lub krócej do czasu, aż szpinak zwiędnie. Zdejmujemy z patelni i odciskamy na sicie (może pozostać trochę wilgoci na szpinaku). Siekamy na 1 - 2 cm kawałki i wkładamy z powrotem na jeszcze ciepłą patelnię. Dodajemy ser mascarpone i żółtka i mieszamy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Cukinię kroimy na cienkie plasterki, ser camembert na kawałeczki. Na dnie naczynia układamy pierwsze 3 płaty lasagne (u mnie mieściły się tylko dwa, miałam dłuższe płaty, ale naczynie węższe), na każdym układamy po około 3 - 4 plasterki cukinii, skraplamy oliwą (około 1 łyżeczki) i posypujemy pieprzem. Rozkładamy połowę szpinaku i połowę sera camembert (1 łyżkę sera odkładamy na wierzch). Kładziemy kolejne 3 płaty lasagne (lub dwa jak u mnieJ), cukinię, szpinak i drugą połowę sera. Przykrywamy pozostałym makaronem i układamy plasterki cukinii, posypujemy pieprzem.

Na patelnię po szpinaku wlewamy 3 łyżki śmietanki kremowej i dodajemy odłożoną łyżkę camemberta, podgrzewamy mieszając, aż ser się roztopi i powstanie gładki sos. Polewamy po lasagne (najlepiej po odkrytych częściach makaronu). Wierzch posypujemy tartym parmezanem (ja położyłam plasterki serka camembert) i wstawiamy bez przykrycia do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut. Po upieczeniu posypujemy oregano. Ja posypałam świeżą bazylią:) Smacznego:)

Źródło

Czytany 3780 razy

2 komentarzy

  • Link do komentarza Magdalena czwartek, 09 sierpień 2012 19:34 napisane przez Magdalena

    Zapraszam:) Jak przyjedziesz to na pewno zrobię coś pysznego:)A co do samej lasagne to jest tak prosta, że na pewno Tobie też wyjdzie:) Wystarczy spróbować:)

  • Link do komentarza Alka czwartek, 09 sierpień 2012 19:22 napisane przez Alka

    Mniam, mniam...Zaproś mnie kiedyś na takie danie. Mnie na pewno nie wyjdzie tak pyszne jak Tobie:)

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook