Znów szybki obiadek z tego, co udało mi się znaleźć w lodówce:) Tym razem miałam różne rodzaje papryki, więc postanowiłam zrobić makaron z sosem pomidorowo-paprykowym.
Składniki:
(na 2 porcje)
- makaron spaghetti ok. 250 g
- ½ czerwonej papryki
- ½ zielonej papryki
- ½ białej papryki
- ½ puszki kukurydzy (miałam taką małą puszkę z dodatkiem ostrej papryki)
- ½ kartonika sosu pomidorowego
- ser żółty do posypania
- sól, pieprz
- bazylia suszona + kilka świeżych listków
- 1 ząbek czosnku
Wykonanie:
Makaron gotujemy aldente w lekko osolonej wodzie. Papryki kroimy w kostkę i lekko podduszamy na niewielkim ogniu na łyżce oliwy, dodajemy czosnek, chwilę rumienimy. Następnie zalewamy sosem pomidorowym, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią suszoną i dusimy. Do miękkości papryki. Pod koniec duszenia dodajemy świeżą bazylię, kilka posiekanych listków i kukurydzę, sprawdzamy smak, ewentualnie w razie potrzeby jeszcze doprawiamy do smaku. Ja miałam kukurydzę z pikantną papryczką, więc u mnie było pikantnie:) Gotowy makaron odcedzamy, polewamy łyżką oliwy, żeby się nie skleił. Mieszamy. Wykładamy na talerze i polewamy sosem pomidorowo-paprykowym, posypujemy startym żółtym serem i dekorujemy listkiem bazylii:) Smacznie, prosto i szybko:) Smacznego:)
Źródło: Eksperyment własny:)