Szybki i smaczny obiadek, z niewielkiej ilości składników. Szpinak, cukinia i papryczka chili dla ostrości:) Jeżeli nie lubicie ostrych potraw wystarczy pominąć papryczkę.
Składniki:
- 100g makaronu łazanki
- garść liści szpinaku (u mnie kilka garści)
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili (u mnie pół)
- 1 szt cukinii
- 2 łyżki sera grana padano startego (lub inny ser żółty)
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek (2-3 łyżki)
Wykonanie:
Łazanki gotujemy w osolonej wodzie (takie al dente). Odcedzamy. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię - ja daję bez skórki, bo u mnie za nią nie przepadają - gdy się delikatnie zeszkli, dodajemy liście szpinaku, posiekany czosnek, drobno pokrojoną papryczkę chilii, posypujemy wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dorzucamy makaron i mieszamy. Nie smażymy zbyt długo tylko tyle, żeby liście szpinaku lekko się skurczyły, ale nadal były wyraziste i widoczne w daniu. Skrapiamy na talerzu oliwą z oliwek i posypujemy serem. Smacznego:)