Pyszny makaron, z kurczakiem, świeżym szpinakiem w delikatnym sosie śmietanowym:) Naprawdę polecam:) U mnie nawet brakło na dokładkę:)
Składniki:
(2 porcje)
- 150 g makaronu tagliatelle (lub inny makaron)
- 50 g świeżego szpinaku, oderwane łodyżki
- 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
- 1 pojedyncza pierś kurczaka, pokrojona w paseczki
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 2 łyżki posiekanych liści świeżego estragonu(pominęłam)
- 1/2 filiżanki płynnej śmietanki do sosów 18 % lub 12%
Dodatkowo:
- oliwa z oliwek extra virgin
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 ćwiartki cytryny do podania (pominęłam)
Wykonanie:
Makaron wrzucamy na gotującą się wodę, solimy i gotujemy al dente. W międzyczasie na patelnię wkładamy szpinak, podlewamy 2 - 3 łyżki wody i mieszając gotujemy, aż zwiędnie przez około 2 minuty. Odsączamy na sitku, odciskamy i grubo siekamy i odkładamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka na dużym ogniu, przez około 4 minuty, aż mięso się zarumieni. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek do lekkiego zrumienienia. Zmniejszamy ogień do minimum, wkładamy szpinak, aby się podgrzał, estragon, wlewamy śmietankę i 3 łyżki wody z gotującego się makaronu. Mieszamy i podgrzewamy nie zagotowując, doprawiamy solą oraz pieprzem.
Makaron odcedzamy, wkładamy z powrotem do garnka, mieszamy z oliwą z oliwek extra virgin, wlewamy sos z kurczakiem i szpinakiem, mieszamy i wkładamy do głębokich talerzy. Skrapiamy cytryną i dodatkową oliwą. Smacznego:)